Kognitiivinen käyttäytymisterapia
Kognitiivisella käyttäytymisterapialla (KKT) on vahva tieteellinen ja teoreettinen pohja. Siinä yhdistyvät sekä kognitiiviset että käyttäytymismenetelmät. Kognitiivinen käyttäytymisterapia on käytännönläheistä ja tutkimukseen pohjautuvaa terapiaa, jossa keskitytään pääosin parantamaan asiakkaan tämän hetkistä elämänlaatua. Tarvittaessa terapiassa voidaan myös käsitellä asiakkaan menneisyyteen liittyviä tai lapsuudesta kumpuavia asioita.
Terapiassa painotetaan yksilön vuorovaikutusta ympäristön kanssa ja tarkastellaan asiakkaan käyttäytymistä ja menettelytapoja ongelmatilanteissa. Terapiassa tarkastellaan haittaa tuottavia käyttäytymis- ja ajattelutapoja ja niihin liittyviä tunteita. Terapian tavoitteena on tunnistaa ja muuttaa jäykkiä ajattelu- ja käyttäytymistottumuksia sekä auttaa asiakasta saavuttamaan sellaisia elämäntaitoja ja uusia käyttäytymismalleja, jotka lisäävät elämänlaatua ja kykyä selviytyä.
Turvallisessa terapiasuhteessa työstetään vaikeita kokemuksia ja lähestytään hankalia tunteita. Samalla pyritään vähentämään vaikeiden ajatusten ja tunteiden välttelyä. Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa lähestytään ongelmia aktiivisesti ja myös terapeutin rooli on aktiivinen. Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa hoitosuhde nähdään avoimena ja tasaveroisena yhteistyösuhteena, jossa molemmat osapuolet tuovat oman tietämyksensä hoitoon.
KKT:n vaikuttavuus on todettu hyväksi monien eri psykiatristen häiriöiden ja psykologisten ongelmien hoidossa. Enemmän tietoa kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta löydät näistä linkeistä:
“You cannot stop the waves but you can learn how to surf.”
- Jon Kabat-Zinn